Vragen over online en offline mogelijkheden? Mail ons of bel 085-0604 546

45 Social accounts

Wij beheren:

Hoe herken ik spam?

Veel mensen denken dat spam makkelijk te herkennen is: onduidelijke zinnen, een vage afzender en vreemde onderwerptitels. Toch zijn er ook spamberichten die er ontzettend professionele uit zien. Weet jij hoe je spamberichten herkent? 

Hoe herken ik spam?

Vaak herken je direct dat een email spam is maar soms is een email zo kunstig opgemaakt dat het net lijkt of deze van een bekend bedrijf afkomstig is, uw creditcard maatschappij bijvoorbeeld.

Het doel van een spammer is vaak dat u op een link klikt, een bijlage opent of persoonsgegevens deelt. Het is dus zaak om goed in de gaten te houden of uw email wel echt van een betrouwbare partij komt alvorens u de bijlage opent of op een link klikt. De volgende checklist kan u daarbij helpen:

De domeinnaam in het emailadres klopt met het bedrijf.
In uw emailprogramma wordt vaak de door de gebruiker ingestelde naam weergegeven. Bijvoorbeeld: ICS, PostNL, Bol.com etc. Door met uw muis over deze gebruikersnaam te “hoveren” wordt het emailadres getoond, is dat: voorbeeld@ics.com, voorbeeld@postnl.nl, voorbeeld@bol.com etc dan is de email waarschijnlijk ook van deze partij afkomstig. Maar komt de email van voorbeeld@abkijenm.com, dan kunt u deze email beter direct verwijderen zonder ergens op te klikken.

Het bericht is niet te mooi om waar te zijn.
U hebt 1 miljoen gewonnen, u hoeft enkel contact op te nemen met onderstaand telefoonnummer. Of: Uw oudoom is overleden en u krijgt een flinke erfenis. Of: U wordt in de gelegenheid gesteld om veel geld te verdienen als u eerst inversteert. Of (helaas heren): er wachten prachtige dames in uw omgeving smachtend op uw gezelschap. Etc.

Het bericht bevat geen grove taalfouten.
Vaak worden spamberichten automatisch vertaald, gelukkig voor ons is dat direct te zien aan het taalgebruik.

De bijlage heeft geen verdachte extensie.
De volgende bestandsextensies zijn uitvoerbare bestanden en daarmee onmiddelijk zeer verdacht om per email te ontvangen: EXE, COM, BAT, PIF, DLL, CPL, MSC, CMD. Let op, soms probeert men te doen alsof de bijlage een normaal Word document is door een dubbele extensie toe te voegen zoals: document.doc.exe. Dit bestand is een EXE bestand en geen DOC. Helaas zijn ook PDF, DOC, XLS, PPT, JPEG, etc niet veilig, er kan extra code geplaatst worden in alle documenten. Let daarom naast de bestandsextensie ook goed op de bestandsgrootte, is 100MB wel een normale maat voor een PDF document? Het meest verstandig is om de bijlage eerst te scannen met uw virusscanner alvorens u deze opent.

De links kloppen.
Net als het emailadres kan ook een link anders zijn dan deze wordt weergegeven. Voordat u op een link klikt is het verstandig om er met uw muis overheen te “hoveren”, u krijgt dan de daadwerkelijke locatie van de link te zien. Wordt er gebruik gemaakt van een verkorte link zoals: http://bit.ly/abcdef dan kunt u op de volgende website: http://unshorten.it onderzoeken waar deze link naartoe wijst.

Als u twijfelt of een email wel of geen spam is kunt u altijd via een andere weg contact opnemen met het bedrijf waar de email van afkomstig is, bijvoorbeeld via de telefoon of via de website. Geef in geen geval antwoord op een spam email!

Terug naar het nieuwsoverzicht